Alerji Testi Nedir?

Alerji Testi Nedir?

Alerji Testi Nedir?
Alerji Testi Nedir? Hande
Bu içerik 555 kez okundu.
Reklam

Alerji Testi Nedir?

Alerji testleri, vücuttaki bir maddenin alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini kontrol etmek veya belirlemek için kullanılır. Birçok insanın farklı maddelere tepki gösterdiği ortaya çıktı. Ev tozu, gıda ve ilaç alerjileri, polen ve böcek ısırıkları gibi çeşitli testler mevcuttur. Çocuklar, bebekler ve diğerleri tarafından kullanılabilir. Birden fazla test yapmak mümkündür. Bunlar kan testi, deri testi gibi yapılabilir. Spesifik alerjenlere maruz kalan hastaların reaksiyonları gözlemlenir. Alerjik maddelerin ciltte bıraktığı kızarıklık, kaşıntı ve şişliklerin şiddeti ölçülür.

Alerji Testleri Neden Yapılır?

Bağışıklık sistemi, vücutta onların yerini alan mikroorganizmalara iyi yanıt verir. Polen ve toz gibi durumlarda, bağışıklık sisteminin tepkisi bu alerjenlere aşırı tepki verebilir. Bu durumda alerji testleri yapılır. Yapılacak alerji testi uygulama yöntemine bağlıdır. Bunun nedeni, birden fazla testle karşılaşabilinir. Bunlar deri, kan, ağızdan gıda ölçümleri olarak kabul edilir. Doktor, hastanın şikayetine karşılık gelen test türünü belirler.

Alerji Testi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Alerji testinden en az 10 gün önce bazı ilaçları kesmeniz gerekebilir. Cilt testi alerjik reaksiyonlara baskı uygulayarak doğru sonuçlar vermeyebilir veya test sırasında ciddi bir alerjik reaksiyon geliştirme riskini artırabilir.

Alerji Testi Ne Zaman Yapılır?

Vücuttaki yabancı madde için reaksiyon, alerjileri teşhis etmek için özel bir doktor tarafından temasa geçilmelidir. Aile geçmişi, hastanın alındığı maddeye cevap ile birlikte de alınır. Ailelerde meydana gelen alerjik durumlar çocuklarda da devam edebilir.

Ayrıca alerji testi sırasında alerji durumu arttığında veya azaldığında bir uzmana haber vermeniz gerekir. Gerekli bilgi alımı sonrası, hastanın alerjileri hakkında detaylı bilgi almak için alerji testi yapılması gerekir.

Alerji Testi Fiyatları

Devlet hastanesinde alerji testini rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak gerekirse hızlı sonuç almak isteyenler için özel hastaneyi de tercih edebilirler. Güncel alerji testi fiyat bilgisi hakkında detaylı bilgi almak için işlemin yapılacağı hastane ile bir görüşme ayarlamanız gerekir.

Covid Testi (Korona Virüs) Nedir?

31 Aralık 2019'da Çin'in Hubei Eyaletinde 11 milyon nüfuslu Wuhan Şehri tarafından bildirilen bir vakada da daha önce görülmemiş yeni bir koronavirüsün bulaştığı tespit edilmiştir.

2019nCoV olarak adlandırılan virüsün, SARSCoV ve MERSCoV gibi zoonotik hastalıklar yoluyla hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünüldü. Şu anda hastalık insandan insana hızla bulaşmakta, 30 Ocak 2020 tarihi itibariyle çoğu Hubei Eyaletinde ve sonrasında dünyanın diğer bölgelerine sıçramıştır. Birçok kötü etkiler sebebiyle insan hayatını tehlikeye attı.

Genel kapsamda covid testi yeni koronavirüs hastalığı ilk olarak 13 Ocak 2020'de Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayı sonlarında solunum yolu semptomları (ateş, öksürük, nefes darlığı) belirli bir grup hastada yapılan bir çalışma sonucu kesinleşmiş bir virüstür.

Ayrıca, covid testi salgın başlangıçta bölgedeki balık ve hayvan pazarlarında bulunanlarda tespit edildi. Daha sonra insandan insana, Hubei'deki diğer şehirlere, özellikle Wuhan'a, Çin Halk Cumhuriyeti'nin diğer eyaletlerine ve dünyanın diğer ülkelerine yayılmıştır.

Covid Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?

Ateş, kuru öksürük, nefes darlığı şikayetlerinden bir, iki veya üçünü aynı anda yaşanması durumunda, kişi kendini izole ederek, maske takarak ve toplu taşıma araçlarını kullanmadan en yakın sağlık kuruluşuna giderek covid testi yaptırılması gerekir.

Covid Testi Nasıl Yapılıyor?

Alınan örnekte virüsün genetik materyalinin tespit edilmesine covid testi yardımcı olur. Testi gerçekleştirmek için kişinin burundan ve boğazdan uzun bir çubuklu pamukla sürüntü alınır ve bu numune analiz için laboratuvara gönderilir. Sonuçlar, yoğunluğa bağlı olarak 24 saat ila 3 gün arasında çıkmaktadır. Laboratuvar analizinde, test edilen kişilerden alınan RNA örnekleri SARSCOV2 RNA'sı için analiz edilir.

Covid-19 Testi Pozitif İse Ne Yapılmalı?

Koronavirüsü tespit etmek için yapılan PCR testinin pozitif sonuçları esas olarak doğru olmasıyla, hata oranı çok küçüktür. Covid19 PCR testi pozitif çıkan kişiler kendilerini karantinaya almalı ve test sonuçlarını öğrenir öğrenmez doktorlarıyla iletişime geçmelidir.

Bu kişiler ancak çok acil durumlarda evden çıkmalı, hastaneye gitmeleri gerekiyorsa izole ulaşım için ambulans çağırmaları gerekmektedir. Kişi sadece dışarıdakilerle değil aynı evde yaşayan diğer kişilerle temas etmemelidir.

Covid-19 Testi Negatif İse Ne Yapılmalı?

Koronavirüsü tespit etmek için yapılan PCR testinin negatif çıkması, kişinin henüz vücudunda koronavirüs olmadığını gösterir. Bununla birlikte, olumlu sonuçların aksine, olumsuz sonuçları olan kişilerin hata payı daha yüksektir. PCR testi negatif çıksa bile virüse çok erken bir aşamada maruz kalındıysa ya da Covid19 ile ilişkili birden fazla olumsuz semptomu bulunmuşsa dikkatli olunmalıdır.

Pcr Testi Kaç Günde Çıkar?

Genellikle pcr testi pozitifse, tanı kesinleşmiştir. Sonuç negatif ise duruma göre 24-48 saat sonra testin tekrarlanması gerekebilir. Testin duyarlılığı yaklaşık %70, semptomlarla değerlendirilen akciğer BT taramalarının duyarlılığı ise %90'ın üzerindedir. Test sonuçları 90-120 dakika sonra çıkmaktadır. Ancak testlerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, bu nedenle sonuçların gelmesi 2-3 günü bulabilir.

Pcr Kan Testi Nedir?

PCR kan testi, bir hastayı inceledikten sonra tanıyı kolaylaştırmak için kan numuneleri üzerinde yapılan analizlerin genel adıdır. Kan testi sadece kişinin mevcut hastalık durumu hakkında bilgi vermekle kalmaz, tarama testlerinden sağlıklı bir kişinin ileride maruz kalabileceği riskler hakkında da fikir verebilir. Bu nedenle kişilerin risklerine karşı önlem almalarını sağlar.

Pcr Testinin Avantajları Nelerdir?

Hastalığın teşhisinde pcr testi beklendiği gibi sadece Covid19 için kullanılmamaktadır. Bu test salgın öncesinde yaygın olarak kullanılıyordu, kurumun sağladığı ekipmanlar kullanılarak ister istemez yaygınlaşarak ve salgın sonrasında yoğun talep görülmeye başlamıştır. Bu nedenle bu test çok önemlidir. Geç tanı konulan hastalarda ölüm oranı %70'e yaklaşmaktadır. Bu nedenle hızlı ve net sonuçlar verebilmek için testlerin gerekliliği yadsınamaz.

PCR Testi ile Antikor Testi Arasındaki Fark Nedir?

Antikor testi ayrıca "hızlı test" olarak da adlandırılır. Bir kişinin kanında antikor olup olmadığını belirlemek için antikor testleri kullanılır. Ancak pcr testi farklı olarak, antikor testi yapılan bir kişiye koronavirüs bulaşıp bulaşmadığı tam olarak bilinmemektedir.

Antikor testi, insan vücudunda bir antikor reaksiyonu olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Bunun nedeni, halihazırda koronavirüs hastası olan kişilerin vücutlarında virüsle savaşan immunglobulin adlı bir molekülün üretildiği bilinir.

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Kahramanmaraş'ta son durum
Kahramanmaraş'ta son durum
11 Ocak 2023 akaryakıt fiyatları
11 Ocak 2023 akaryakıt fiyatları