Avrupa'ya doğalgaz desteği

Avrupa'ya doğalgaz desteği
Avrupa'ya doğalgaz desteği Hande
Reklam

Avrupa Birliği (AB) ve Almanya'nın, Rusya'dan sonra en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan Norveç, önümüzdeki aylarda daha fazla doğalgaz ihraç ederek, Avrupa ülkelerinin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olmak istiyor. Ancak halihazırda Almanya'da tüketilen doğalgazın yüzde 30'undan fazlasını sunan Norveç'in, ihraç kapasitesini artırarak kendi sınırlarını da zorladığı ifade ediliyor.

2022 yılının ilk dört ayında Almanya'ya 15 milyar metreküp doğalgaz ihracatı yapan Norveç, 2021 yılının aynı dönemine göre ihracatını iki katından fazlasına çıkarmış oldu. Bu sayede eksik kalan Rus doğalgazının bir bölümünü telafi eden Norveç'in, kendi doğalgazını ihraç etmek için kullandığı yedi boru hattından üçü Almanya topraklarından geçiyor.

Ukrayna Savaşı'nın ardından artan enerji fiyatları, halihazırda dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Norveç'e rekor düzeyde gelir sağlıyor. Ülkenin en büyük enerji devlerinden Equinor şirketinin yılın ikinci çeyreğindeki net kârı, geçen yılın aynı dönemine oranla üç kattan fazla artarak; 1,9 milyar eurodan, 6,6 milyar euroya yükseldi.

İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyelikleri, iklim konuları ve enerji alanıında iş birliğinin de görüşüldüğü Nordik ülkelerinin buluşmasına Almanya Başbakanı Olaf Scholz da katıldı.

Scholz, Nordik ülkeleri başbakanları ile görüşmesinin ardından akşam saatlerinde İsveç'e hareket edecek. Olaf Scholz ile İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un Salı sabahı (16 Ağustos) baş başa bir görüşme yapması bekleniyor.Nordik ülkeleri ile Almanya başbakanlar seviyesinde son olarak üç yıl önce bir araya gelmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 11 Ekim 2023
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 11 Ekim 2023
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 10 Ekim 2023 Salı
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 10 Ekim 2023 Salı