BU BELİRTİLER DIŞ GEBELİK İŞARETİ OLABİLİR !

BU BELİRTİLER DIŞ GEBELİK İŞARETİ OLABİLİR !
BU BELİRTİLER DIŞ GEBELİK İŞARETİ OLABİLİR ! Hande
Reklam

BU BELİRTİLER DIŞ GEBELİK İŞARETİ OLABİLİR !

 
Dış gebelik rahim dışında yerleşmiş gebelik olarak adlandırılır.Bu durum bazı kadınlar için hayatı tehdit edebilir.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Mehmet Bekir Şen konu hakkında bilgiler verdi.
 

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, döllenen yumurta hücresinin rahimde değil de rahmin dışında, çoğu zaman fallop tüplerinde gelişim gösterdiği gebeliklere verilen isimdir.

Sperm hücresi, yumurta hücresini fallop tüplerinde döller. Döllenen yumurta bir süre sonra rahme ulaşır ve kalınlaşan rahim duvarına tutunur. Daha sonra ise ideal olarak 9 ay 10 gün boyunca burada gelişir ve doğum gerçekleşir. Dış gebelikte ise durum böyle değildir. Fallop tüplerinde döllenen yumurta hücresi, birtakım sebeplerden rahme ulaşamaz. Gelişimine fallop tüplerinde veya rahim dışı herhangi bir yerde devam eder. Bu da anne adayının genel sağlığı için oldukça tehlikeli bir durumdur. Çünkü rahmin dışında gelişen yumurta hücresi; oradaki dokulara ve organlara zarar verebilir. Bu organlar üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelik sebepleri arasında şunlar yer alır:

  • Gebeliğin 35 yaşında veya 35 yaşından sonra gerçekleşmiş olması.
  • Daha önce birden fazla kürtaj yaptırmış olmak.
  • Çikolata kistlerine de yol açan endometriozis hastalığı.
  • Bazı kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılan cerrahi operasyonlar.
  • Yumurtalıklarda veya fallop tüplerinde meydana gelmiş olan enfeksiyon hastalıkları.
  • Genetik sebepler.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar.

Bunlara ek olarak daha birçok durum dış gebeliğe yol açabilir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır:

  • Vajinal kanamalar, lekelenmeler.
  • Baş dönmesi.
  • Bayılma.
  • Ani başlayan ve bıçak saplanmasını andıran ağrılar.
  • Karnın yalnızca bir tarafında görülen şiddetli ağrı.

Dış gebelik belirtileri ve belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterilebilir. Dış gebelikten şüphelenen hastalar vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.Dış gebelik, zamanında tedavi edilmediği takdirde kısırlık gibi çok ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

Dış Gebelik Tehlikeli Mi?

Dış gebelik zamanında tedavi edilmediği takdirde çok tehlikeli olabilir. Rahmin dışında gelişen yumurta hücresi, büyüyerek çevre dokulara zarar verebilir. Yumurtalık ve fallop tüpleri gibi önemli organlar hasar alabilir. Dış gebelik iç kanamalara yol açabilir. Bu durum erkenden fark edilip tedavi edilmediğinde anne adayının hayatı tehlikeye girebilir.

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Dış gebelik tedavisi; gebeliğin ilerleme durumuna ve hastanın vücudunda gerçekleşen hasarın boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Dış gebelik tedavisinde ilk yapılan şey; hastanın detaylı bir muayenesidir. Bu muayene sırasında dış gebelikten emin olunur. Hasta, iç kanama gibi sağlık sorunları açısından değerlendirilir.

Dış gebelik tedavisinde; dış gebelik özel bir iğne uygulaması ile sonlandırılır. Daha sonra ise hastanın vücudunda meydana gelen doku ve organ hasarına göre farklı tedaviler tercih edilebilir. Bazı durumlarda bu doku hasarını gidermek için cerrahi uygulamalar kullanılır. Ancak fallop tüplerindeki zararın düzeltilmesi imkansızsa tüpler alınır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 11 Ekim 2023
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 11 Ekim 2023
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 10 Ekim 2023 Salı
Trabzon Nöbetçi Eczaneleri 10 Ekim 2023 Salı