Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Merkezsiz Bölge ve Özellikleri

Merkezsiz Bölge ve Özellikleri

admin admin -
8 0

 

Decentraland: İlk Merkezi Olmayan Sanal Gerçeklik Platformu

İnternetin gelişimi, kullanıcıların yalnızca izleyici olmaktan ziyade içerik yaratarak ve sahiplenerek içerikle daha fazla ilgilenmeye başladığını gördü. Örneğin oyun teknolojisinde 2D’den 3D’ye geçtik ve artık sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik çağındayız. Bu teknoloji dönüşümü şu anda konsol tabanlı ve çevrimiçi video oyunlarından iGaming’e kadar tüm oyun sektörlerinde, 7Slots casino giriş gibi platformlar aracılığıyla deneyimleniyor.

Şu anda, kullanıcının sahip olduğu ve kullanıcı tarafından yönetilen içeriği tanımlayan en yıkıcı teknolojilerden biri blockchain teknolojisidir. Tek bir kuruluşun mülkiyetinde olmayan merkezi olmayan bir sistemdir. Metaveri hakkındaki mevcut çılgınlık, belirli bir platformun özelliklerini gerçekte kimin kontrol ettiği konusunda birçok spekülasyona yol açtı.

 

Ethereum blockchain üzerinde çalışan bir sanal gerçeklik platformu olan Decentraland, merkezi bir otorite tarafından değil, kullanıcıları tarafından çalıştırıldığı için türünün ilk örneği olma özelliği taşıyor. Kullanıcılar fabrika yapımı bir sanal dünyaya adım atmak yerine dünya içinde kendi deneyimlerini ve unsurlarını yaratabilir ve hatta diğer kullanıcıların yarattıklarıyla etkileşime girebilir. Decentraland’in popülaritesi aynı zamanda kullanıcıların oyun içinde ticaret yapmak için kullanabileceği stabilize kripto para biriminden (MANA) kaynaklanıyor. Bugün, sanal gerçeklik ile blockchain teknolojisini birleştirmenin potansiyelini anlayabilmeniz ve takdir edebilmeniz için Decentraland’in tüm ayrıntılarına bir göz atacağız.

Decentraland’ın Evrimi

Decentraland, yaklaşık beş yıldır geliştirilme aşamasında olmasına rağmen resmi olarak Şubat 2020’de piyasaya sürüldü. Bu arada, Taş Devri, Bronz Çağı ve son olarak Demir Çağı ile başlayan birkaç yükseltmeden önce İş Kanıtı algoritması aracılığıyla pikseller tahsis ediliyordu. Web 3.0 aşamasına uyacak şekilde tasarlanmış en son yıkıcı teknolojilerin bir parçasıdır. Bir kripto metaverisi olduğundan, bu kadar büyük platformları yönetebilen bir blockchain ağı tarafından bir arada tutuluyor. Kripto meta veri tabanının, kullanıcı yönetimine izin verilmesi, mülkiyetin şeffaflığı ve tokenların somut gerçek dünya kaynaklarıyla takas edilebilmesi de dahil olmak üzere çeşitli avantajları vardır.

 

Artık 2 boyutlu bir ızgara üzerinde 2 boyutlu bir piksel satın almak yerine, her biri 16 metrekare (yaklaşık 52 feet kare) ölçülerinde 90.000 NFT’den oluşan LAND veya Parseller var. Ancak bunların yarısı özel kullanıma ayrılmış durumda. Kullanıcılar birden fazla bitişik parsele sahiplerse bir mülk bile oluşturabilirler.

 

Bir mülk sahibi olmak, diğer kullanıcılarla ortaklık kurmayı da içerebilecek karlı iş ortamları geliştirebilecekleri için oyuncuya avantaj sağlar. Toplu parsellerin maliyeti, bireysel parsellerden çok daha yüksektir ve bazı şirketler, kar elde edilebilecek büyük projeler geliştirmek için birden fazla parsel satın almıştır. Parsellerin konumu aynı zamanda bazı ‘sokaklar’ diğerlerinden daha sık ziyaret edildiğinden ne kadara gidebileceklerini de belirliyor.

Arazi, avatar isimleri ve giyilebilir cihazlar gibi dijital koleksiyon öğelerini satın alıp yeniden satarak kar elde etmenin yanı sıra, oyunlar oluşturmak ve diğer kullanıcılar oynarken bir miktar MANA kazanmak da mümkündür. Tüm bunlar Decentraland Builder kullanılarak oluşturulabilir ve değiştirilebilir. Ayrıca oyuncuların diğer kullanıcıların avatarlarıyla etkileşime girebileceği ve hatta sanal etkinliklere veya sanal sanat galerilerindeki gösterimlere katılabileceği plazalar gibi sosyal yerler de var.

Karar Alma Sürecine Kullanıcı Katılımı

Başka bir şeyle veya kripto para birimiyle takas edilebilecek bir NFT’nin tam mülkiyetine sahip olma hissi tatmin edicidir. Ancak o zaman hiçbir şeyin, platforma rehberlik etmesi gereken önerilen politikalara oy verme yeteneğinden daha iyi olmadığını kabul etmeniz gerekir. Decentraland’i keşfetmek için bir NFT satın almanıza gerek yok ancak iş, yeni politikaları değiştirmek veya oluşturmak için söz sahibi olmak söz konusu olduğunda, oyundaki tokenlardan herhangi birine sahip olmanız gerekecektir. Bu size, gelecek kural ve düzenlemeleri oluşturabileceğiniz, lehinde veya aleyhinde oy verebileceğiniz gerçek kullanıcıya ait deneyime giriş hakkı verir.

Yeni Bir Döneme Başlıyoruz

Facebook’un yakın zamanda Meta olarak yeniden markalaşması, zaten aşina olduğumuz ancak şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeler hakkında çok az şey bildiğimiz bir dünyaya ışık tuttu. Sanal gerçeklik artık sadece Roblox ve Fortnite gibi video oyunlarıyla sınırlı değil. Yıllardır VR ve AR geliştiricileri ve meraklıları, kullanıcıların hayal edilemeyecek şeyleri keşfederken bağ kurabilecekleri deneyimler yaratmak için sanal ve gerçek dünyaları harmanlamayı düşünüyor.

 

Sürükleyici medya uzun süredir üzerinde çalışılıyor. Ancak Kovid-19 salgını sırasında bir zamanlar sadece eğlence olarak mümkün olan kavram, başta finans piyasası olmak üzere diğer pazarlara doğru büyük ilerleme kaydetti. İnsanların hem eğlenip hem de biraz para kazanabileceği bir dünya yaratmak için artık iş ve oyun bir araya getiriliyor. Sanal dünyaların merkezden uzaklaştırılmasıyla Web 3.0’ın yeni çağında başarılabileceklerin sınırı yoktur.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir